Ókori árfolyamgát romjait tárták föl a Bank Center előtt

bankcenter


Római kori árfolyamgát romjaira bukkantak régészek a Szabadság tér mellett, a Bank Center előtti területen egy ősi pénzügyi központ feltárása közben. A kutatók szerint már sok ezer éve is bank állhatott itt, eddig hat rétegnyi bankot, adósok börtönét, illetve egyéb pénzintézetet találtak.

Ám a legértékesebb lelet mégiscsak egy viszonylag jó állapotban megmaradt, rómaiak által épített árfolyamgát a 3. századból. A rómaiak az általuk meghódított területeken csak elvétve építettek árfolyamgátakat, mindössze két másikról tudunk Európában. Ezek a főníciai spekulánsoktól védték a birodalmat.

Magyarországi szerkezet létezését eddig legfeljebb sejthettük, egy 1014-es keltezésű Általános Szerződési Feltételek oklevél utalt mindössze halványan egy nagyon leromlott állapotú gátra. Ezenkívül Könyves Kálmán említi még, de ő nem hisz a létezésében.

A most megtalált és kiállított budapesti árfolyamgát több száz éven át védte az ország valutájának stabilitását, míg a gepidák tönkre nem tették.

bankcenter

Ma már sajnos nem értjük pontosan, hogy a szerkezet hogyan működhetett, de az bizonyos, hogy a spirális csavarodásoknak fontos szerepük volt az árfolyam stabilizálásában, hiszen ma is egész hasonló gépeket alkalmaznak a gazdagabb országokban. A kormány megkezdte annak vizsgálatát, hogy miként használhatnánk az építményt a magyar gazdaság fellendítésére vagy akár rezsicsökkentésre.