Category Archives: KULTÚRA

Beperli az MTI-t a Kétfarkú Kutya Párt

viktor

Épp ideje volt.

A jelek szerint még tovább komolyodik az eddig viccpártnak hitt poltikai alakulat. Ezúttal a Magyar Távirati Irodával kerültek konfliktusba: a párt állítása szerint a hír- és sajtófotó-szolgáltató többször is jogosulatlanul, az érintett beleegyezése nélkül használta fel budaörsi képviselőjelöltjük, a Láthatatlan Ember képmását.

ruha

A Láthatatlan Ember jól láthatóan beszédet mondott, miközben felsegített egy ruhadarabot a hölgyre, hogy elrejtse bájait az MSZMP Központi Bizottságának tekintete elől.

hisszu

A népszerű politikus épp Hosszú Katinka mögött úszott, hogy segítsen, ha baj van. Ezen fénykép közzétételéhez sem járult hozzá.

oscar

Nem kérték az engedélyét ehhez az 1982-es fotóhoz sem, amelyen a Mephisto Oscar-díját ünnepelve nagyon szellemesen átkarolta az óriás Oscar-szobor vállát.

sziget

Valahol ott van.

Véletlenül épp arra járt. Senki sem kérdezte meg tőle, hogy akar-e nagy nyilvánosság elé kerülő közös képet.

A budaörsi Kétfarkú-jelöltet korábban a kormánypárti média illette teljesen alaptalan vádakkal, a pohár viszont  az MTI méltánytalan eljárásával telt be. “Megtettük a szükséges jogi lépéseket” – közölte lapunkkal a Kétfarkú Kutya Párt Képmásvisszaélésügyi és Kisállattartásszokásjogi Főosztályvezetőségének szaktitkársági helyettese.

A képviselőjelölt kitűnő programjáért a fenti képre való kattintásra bátorítjuk Önt!

Mindent bevallott a hírhedt oligarcha

1512088678942

Írásban adott iránymutatást vadászkastélyok és közpénzek lenyúlásához.

Többek közt a következőket írta az ismert debreceni politikusok mögött álló agrármérnök és alapkőgyáros:

“A kulturális örökség részének számító vadászkastélyok becserkészéséhez nagyfokú türelem és alázat szükségeltetik. A kiszemelt kastélyt csak lassan közelítsük meg, nehogy elriasszuk! Mozgását, napi szokásait, ürülékét alaposan elemezzük, mielőtt bekerítenénk.

Érdemes fokról-fokra, például sógoraink unokatestvéreinek volt sofőrei nevében felvásárolni a nemes vadat övező földeket. Amikor ezzel végeztünk, már célozhatunk, de ne lőjünk azonnal! Várjuk meg, amíg a távoli fák között feltűnik az örökségvédelmi támogatás is. Ekkor: bumm! És a kastélyt már meg is vásároltuk egyik ciprusi hátterű ingatlanfejlesztő cégünkkel, az állami támogatás pedig kisvártatva igényelhető a felújításhoz.

Kitartó munkánk meghozta gyümölcsét: egy újabb trófeát!

A kastélyban később érdemes nem életvitelszerűen, hanem csak vadászidényben tartózkodni. Sosem tudhatjuk, hogy melyik csicska zugfirkász szarospista lohol épp a nyomunkban.”

Részlet Dr. Kállai-Tóth András ismeretterjesztő művéből.

A Kétfarkú Kutya Párt debreceni jelöltjeit támogató oligarcha kézikönyve már előjegyezhető! (Az előrendelés után járó árkedvezményből dr. Kállai-Tóth úr csupán 20 százaléknyi visszaosztást kér.)

újiskola

Dr. Kállai-Tóth úr és politikai strómanja, Terdik Roland programjáért kattintson a fenti képre!

“Boltba jártam, nem elitiskolába”

guantanamofeat

Kortárs képzőművészetet bemutató sorozatunkban ma Burt Richardson popjelenséget ismerhetik meg. Kérem, legyenek megértőek, a művésznek se könnyű, önöknek meg úgyis mindegy!

 

‘Boltba jártam, nem elitiskolába’ a jelmondata Burt Richardsonnak, napjaink egyik legmeghatározóbb popjelenségének. A konzumizmus látens princípiumainak mélyelemzése során átélt öntranszformációi ihlette munkák a művészet és a társadalom kritikaorientált analízisén alapulnak. Mindez olyan képi világot eredményez, amely a megkérdőjelezhetetlen örök értékek kompozíciós lehetőségeinek gliccsesztétikai determinációját előlegezi meg. Több bírálója szerint ez lehetne egyszerűen csak camp is, de Richardson nem tartja e fogalmat relevánsnak. A fogyasztási cikkek kisrealista megjelenítését koncepciózusan kerülő művész így fejezi ki csatlakozását ahhoz az ideológiai kongolmerátumhoz, amely célul tűzte a minél kevesebb popikon képeken történő ikonizációját. A textuális képi behelyettesítés posztmagrittei hagyományokból táplálkozva jut el a kép végső fogyasztójához: a múzeumi teremőrhöz, adott esetben a kamerákon a helyiséget monitorozó biztonsági őrhöz. Richardson a le nem festett, hanem leírt tárgyak megjelenítésének kötöttségeit nem kívánja az analfabéta látogatók előtt áthághatatlanná tenni, ezért nagyobb költségvetésű tárlatain audio environmentként különféle nyelveken ismétlik a le-nem-festett tárgyak neveit.

Fontosabb művei:

 

Endless love


akril, műanyagfólia
120×80 cm
2009

Mona


digitális nyomat
90x40cm
2009

Guantanamo


vegyes technika
45×60 cm
2005

Szeptember 11.


installáció
30x70x60 cm
2004

Fekete sirály


digitális nyomat
29×40 cm
2008

Három és fél Vietnám


digitális nyomat
8×15 cm
2009

A szög


szög
10x1cm
2009

Egy félcentis szög művészien felnagyított változata.

Feszült nemzetközi helyzet az Oscar-díj körül

leofeat
munkatársunktól/mti

Nemzetközi kutatócsoport érkezett az ukrajnai Krím félszigetre, hogy megkeressék Leonardo DiCaprio régóta vágyott Oscar-díját. Az expedíció a zsűri azon nyilatkozata után indult útnak, miszerint idén már tényleg akartak adni egyet a színésznek, de a neki szánt szobrot szállító FedEx gépet véletlenül a turulon menekülő IV. Bélának nézték a krími tatárok, amely a rá kilőtt nyilak miatt kényszerleszállást hajtott végre a Jaltai Hegyi Védett Területen. A támadók ma hajnalban hivatalosan is bocsánatot kértek a történtek miatt: sajnálatukat fejezték ki többek között DiCaprio és a magyar nép felé is. Read more

Kos Tibor, újabsztrakt festő

kosfeat

kostibor_300Kos Tibor egy Munkácsy-díjas, 14 centiméter magasságú zöld háromszög. Ifjúságát a svájci hegyekben töltötte kis piros négyszögek és sárga paralelepipedonok közt. Miután visszatért Magyarországra, és elvégezte a Képzőművészeti Egyetemet, évekig saját művészi kifejezésmódját kereste nyugati szakfolyóiratokban, aukciós katalógusokban. Csak mint zöld kör tudott elhelyezkedni, fizetését alacsonyan tartotta az állami szigor, bár a szuprematista hagyomány megvédte a teljes elhallgattatástól. A nagy áttörést, mellyel a teljes kortárs festészeti diskurzus meghatározó irányát maga köré szervezte, azokkal a vásznaival valósította meg, melyeket úgy készített, hogy egy online virtuális festménybefektetési szoftver segítségével választott ki képeket, és ezekből nagyított fel egy-egy pixelt. Ezzel a gesztussal kívánta fölhívni a figyelmet arra a lukratív mechanizmusra, melynek elembertelenített, végletesen technicizált apektusaiban manifesztálódik az a matematikai paradoxon, melynek egyszerűsített képletét a következőképpen fogalmazta meg a Magazin d’Art 1995-ös interjújában: 0/1+0/1+0/1+0/1+0/1+0/1+0/1=sok, nagyon sok. Read more

||\ neokonceptualizmusa

konceptesfeat
Minden felvilágosító munka ellenére, mai napig tartja magát a tévhit, hogy egy műalkotásnak látszania is kell. Ezt a maradi konzervativista hozzáállást parodizálja ||\ a leghatékonyabb képzőművészeti stratégiákkal. Meggyőződése, hogy a vizualitással szemben támasztott perceptuális igény megkérdőjelezhető, és bizonyította 2005-ös, monumentális óceán-szobraival (melyek egy katasztrofális tankhajóbalesetet sem okoztak), hogy ez a hozzáállás legfeljebb gúzsba köti a képzőművészet természetes fejlődésének irányait, sőt, napjainkra egyenesen legnagyobb gátjává vált. Az ez elleni küzdelemben művészi oeuvre-jét definiáló alkotó láthatatlan szobrai, installációi, objektjei számos európai fővárosban megtalálhatók. A műalkotás tárgyiasult mivolta helyett eleve annak benjamini értelemben vett auráját hozza létre, ami a műtárgy-entitás percepciójának inkongruenciáját kijátszva az észlelet szubjektív komponensét egy 1 dimenziós térré redukálja, kicsiny, átlátszó, fekete ponttá sűrűsítve azt. Láthatatlan munkáit leggyakrabban állami beruházásoknál, alvállalkozókon keresztül készíti el. A hazai közönség legfőképp a magyar autópályák menti alkotásait ismerheti – amint az köztudott, Szeged és Budapest közt több, mint 50 rendkívül népszerű szobra áll már. Számlaképes. Kérésre plusz alvállalkozót tud biztosítani. Read more

Egyre népszerűbbek az eleve graffitikkel épített házak

greffeshaz1

Feladni látszik a társadalom a graffitiellenes reménytelen harcot. Legalábbis egyfajta kompromisszumot jelenthet, hogy egyre inkább elterjedni látszik az a szokás, hogy az új társasházakra alapból felfestik a graffitiket is a kivitelezők. A rajzoknak nem esztétikai, hanem védelmi szerepük van. Megfelelő számú és körültekintően elhelyezett graffitivel megakadályozható, hogy a vandálok összefújják a házfalakat, hiszen nem marad nekik üres hely. Read more

Bjorn Molnar művészete

bjornmolnar_750 copy
Bjorn Molnár magyar szülők gyermeke, svéd gyermekek apja, 1991-ban emigrált Svédországba, a szólásszabadság elől. Munkáiban előszeretettel használ betont, vasat, különféle ipari anyagokat. 2001-ben csatlakozott a svéd “új állagmegőrzők” csoporthoz, akik ipari romokat konzerválnak az utókor számára. Az eredeti állapotukban megtartott rozsdás vascsövek, betonvasak kiszakítva eredeti kontextusukból elvesztik autentikus, indusztriális konnotációikat és néhány év elteltével művészeti alkotásokká válnak. A szerzőileg jogvédett folyamatot 2006-tól már csak a Molnár-műterem tagjai alkalmazhatják, amennyiben az alkotó részt vett vonatkozó tartalmú worshopokon, majd site-specific residency programokon. Read more