Legyen a te karácsonyod a legzöldebb!

okokover
Régen, amire biztos kevesen emlékeztek, tavaly meg tavalyelőtt még úgy ajándékoztunk karácsonykor, hogy vettünk egymásnak ezt azt. Becsomagoltuk az ajándékokat. Állítottunk karácsonyfát.
De mára ennek vége. Ma már a globális felelősségváltozás új kihívásokat állít elénk az ünnepek alatt. Fontossá vált számunkra, hogy ne ma pusztítsuk el a Földet, hanem két nappal később. Minimalizáljuk ünnepi ökolábnyomunkat, ami szót még mindig aláhúz a korrektúrázó progi. Mondjuk a progit is aláhúzza.

Az ajándék

Legjobb persze, ha nem veszel semmit, de ez keveseknek sikerül.

De ha már vásárolsz valamit szeretteidnek, arra mindig figyelj, hogy ne válassz olyat, amiből kevés van vagy szennyező. Például: bálnát, kéményt, glutént. Kihalt állatokat se vegyél. Főleg akkor ne, ha tele vannak gluténnel.
Legideálisabb a mindenmentes ajándék. A semmi. Ami maga a minden.
Az egy háztartásban élőknek ajánljuk a meglévő tárgyak újraajándékozását. Mindig vannak olyan dolgok a lakásban, amiről mindenki rég elfeledkezett, jó muri és nagyon öko ezeket újraajándékozni. Lehet egyszer már örült ezeknek a tárgyaknak valaki, de jobban örül, aki többször örül, tartja a a mondás azokon a vidékeken, ahol nincs környezetszennyezés.
Sokan azért kénytelenek rengeteg ajándékot vásárolni, mert túl nagy a család, van egy csomó gyerek meg még élnek a rokonok. Ezen könnyen segíthetünk, ma már bárki bérelhet magának kis létszámú családot karácsonyra. Egy gyerekkel és max. 1 távoli rokonnal sokat segíthetünk a környezeten.

A csomagolás

Ha igazán környezetbarátok szeretnénk lenni, csomagoljuk az ajándékunkat szemétbe. Ideális esetben újrahasznosított szemétbe.
Ajándékozzunk csomagolópapírt! Ajándéknak is kedves és ezzel megúszhatjuk az egész csomagolást, hisz’ minek fedjük be azt a szép csomagolópapírt?
Városoknak, nagyobb közösségeknek érdemes meggondolniuk, hogy közösen egy nagy dobozba teszik ajándékaikat és úgy adják oda egymásnak.
ajandek
Közösen csomagolt ajándék a tudatos osztrák kisvárosban. Tettükkel 0,002 bálnát mentettek meg. 
Vagy adjuk csak oda ajándékunkat szeretteinknek még a boltban fizetés és csomagolás előtt!

A karácsonyfa

Értelmes ember 2019-ben nem vesz fenyőt, mert a műanyag megeszi az óceánt és igazit se, mert kivágják a fákat.
Ha mégis vesz, akkor bonsai fenyőfát, karácsonybokrot vagy a karácsonymohát választ. Abból is csak glutén- és szójamentest. Az állatkarácsonyfák is egyre divatosabbak, a hangyabőrből készült darabok már nálunk is egyre népszerűbbek vidéken.
Izzósorok helyett használjunk maguktól világító állatokat. Például szentjánosbogarakat. Vagy ráját. Vagy azt a nagyon mélyen élő maga előtt halcsalogató lámpát növesztett állatot, amivel az evolúciót szokták cáfolni, akiknek nincs jobb dolguk.

rájafenyö2

Karácsony rájával
Ám legjobb, ha meghaladjuk az evolúciót, legyünk mi magunk a karácsonyfa!

 

Ökoetikus cikksorozatunk következő részében az ökoszilveszter lehetőségeit vizsgáljuk meg.