7/8 Horthy-, 1/8 Szálasi-szobrot avatott a Jobbik

horthyfeat

A választás közeledtével egyre bátrabb a radikális párt. Múlt héten Vona Gábor kétszer is cigányozott, tegnap pedig egy nagyobb részben Horthy-, kisebb részben Szálasi-szobrot adott át a Jobbik helyi szervezete Miskolcon a Hatnapos háború emlékére.

A szobor 7/8-a Horthy, és csak 1/8-a Szálasi (a bal arcának és fülének a fele), így a Jobbik szerint teljesen legális, semmilyen törvényt nem sért a szobor felállítása.

horthy-szoborkesz

Nem mindenki örül a szobornak. Több Facebook-poszt is született az ügyről. A berlini magyar nagykövetség előtt háromfős tüntetés volt a szobor ellen. A Portugál Fél- és Hatodzsidók Baráti Köre visszafogott hangvételű levelében kérte, hogy csökkentsék a szobor Szálasi-arányát legalább 3 százalék alá.

Oroszország pedig jelezte, hogy nagyon szívesen küld emberi jogi biztosokat a helyzet kivizsgálására.

Szerettük volna megkérdezni Miskolc polgármesterét, hogy mi a véleménye a szoborról, de egyelőre nem tudtuk elérni, mert ő októberig a Maldív-szigeteken képviseli a várost a Kultúrák Közti Párbeszéd konferencián, utána pedig decemberig bálnavadászaton lesz.

OSSZETEVOK

A magyar hatóságok is vizsgálódnak. Amennyiben kiderülne, hogy az emlékmű mégiscsak törvénytelen, akkor valószínűleg a Szoborparkba szállítják majd. Így ez lehet az első szobor, ami eleve ott kezdi meg életét.

A sikeres jobboldali párt több hasonló ötletes akcióval is készül. Jövőre például megünneplik a Ku-Klux-Klán szülinapját, csak két nappal később és szürkés csuklyaszerűségekben. És azt is tervezik, hogy izraeli zászlókat fognak hevíteni közvetlenül az égési hőmérsékletük alá pár fokkal.