Egyre népszerűbbek az eleve graffitikkel épített házak

greffeshaz1

Feladni látszik a társadalom a graffitiellenes reménytelen harcot. Legalábbis egyfajta kompromisszumot jelenthet, hogy egyre inkább elterjedni látszik az a szokás, hogy az új társasházakra alapból felfestik a graffitiket is a kivitelezők. A rajzoknak nem esztétikai, hanem védelmi szerepük van. Megfelelő számú és körültekintően elhelyezett graffitivel megakadályozható, hogy a vandálok összefújják a házfalakat, hiszen nem marad nekik üres hely.

hazgraffitivel2

Nem maradt hely a vandáloknak

 A graffitis új építésű házak nagyjából 20 százalékkal kerülnek többe, mint az üres falúak, de a magyar gazdasági fellendülés nyerteseinek megér ennyit a biztonságuk. Sok beköltözőnek pedig azért esett a választása ilyen épületre, mert gyűlöli a graffitit, és belefáradt az évtizedes küzdelembe a tagekkel.

Eltörném a karját!

- nyilatkozta lapunknak az egyik új lakó.

Úgyis összefújnák a házat, így legalább nem ezek a primitívek csinálják. Kicsit jobban érzem magam ettől, hogy kiszúrhatok velük.

- mondta egy másik.

A házakra kérhető graffitikből egyelőre nincs túl nagy választék, Magyarországon jelenleg csak KOGER, RAP, BOPS, TLI, HMO, TRI, LKE, MHG, CUT, ADW és EPI feliratokat lehet kérni. Ennek egyik oka, hogy meglehetősen nehézkes a szerzői jogi ügyek intézése, hiszen nehéz megtalálni a graffitiseket, másrészt pedig ha meg is találják őket, elég drágán szokták adni a graffitijeiket.

Tervezik, hogy a jövőben épületfelújításoknál is eleve kerül majd graffiti a falra, a Várbazár lesz az első épület, ahol kipróbálják az új módszert.

Ez az újabb csapás elképzelhető, hogy teljesen visszaszorítja majd az utcákról az amúgy is haldokló műfajt. Mióta állami pályázatokon lehet pénzt nyerni graffitizére, 70 százalékkal csökkent a megjelenő új rajzok száma.