Felépítik New Yorkot Dubaiban

newyorkdubai2

Újabb nagyszabású megaberuházásra készülnek az Egyesült Arab Emírségek legdinamikusabban fejlődő városában, Dubaiban.

A város vezetősége a Dubai Othersmoney Developmenttel közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy felépítik New York pontos mását Dubai mellett a sivatagban. Új New York  1:1-es méretarányban készül majd el, és amennyire csak lehetséges, az eredeti New York pontos mása lesz.

dubai new york
Új New York tervezett helye az arab sivatagban

A 473 ezer milliárd dolláros projekt mögött ismeretlen befektetők állnak, akikről többen rebesgetik, hogy igazából nem is a Földről származnak, hanem a Ganümédeszről. Ganümédesziek viszonylag ritkán szoktak építkezni bolygónkon, utoljára a ganümédeszi gondolatolvasó nyálkagombák az egyiptomi piramisokat építették, a magyarokkal közösen.

 

newyorkdubai7
A dubai El Hassan Habib jachtkikötő, háttérben Új New Yorkkal

A régi New York-iak nem örülnek a projektnek. Városuk csillogása most egy csapásra megfakulhat, hiszen sokkal kevésbé lesz egyedi vagy akár érdekes, ha van belőle egy másik is. A hír hatására rohamosan esni is kezdtek a klasszikus New York-i lakásárak. Régi New York szerzői jogi pert is fontolgat Dubai ellen.

dubai5
A Szabadság-szobor mása a szabadságot is exportálja az Emírségekbe. Júniustól már nők is ülhetnek az autók hátsó ülésein az arab országban, augusztustól pedig már tarthatnak teknőst is!

Új New York a réginek pontos mása lesz, ugyanúgy lesz benne metró, hajléktalanok, kínai negyed, Woody Allen, mint ahogy Bronx is.

Egy apró különbség ugyanakkor mégis lesz a két város közt: Új New Yorkot 3 WTC-vel építik föl.

newyorkdubai2
10 millió új lakossal gyarapodhat Dubai

Természetesen lakosságra is szükség lesz, de szerencsére pont nemrég találtak 2 milliárd magas kínait a föld alatt, közülük pár millióan biztosan szívesen ideköltöznek majd.

newyork2
Az Új Times Square-ről pazar kilátás nyílik majd Dubai impozáns épületeire

Érdekesség, hogy eredetileg aranyból akarták megépíteni, de sajnos nem váltak be a 600 dolláros olajárral kapcsolatos várakozások. A távlati tervek közt emellett az is szerepel, hogy amennyiben az olajárak mégis tovább emelkednek, felépítik Európát is. Számítások szerint, ha legalább 10 emeletes lesz, akkor elférhet az Arab-félszigeten.newyorkdubai