Ismeretlenek kifizették Görögország adósságát

1MAY-GREECE-DEMO

Ismeretlen személyek hatalmas összeget utaltak a görög állam bankszámlájára. Görögország kikerült az adósságcsapdából. Új népjóléti intézkedéseket is bejelentettek.

Tegnap nagy napra ébredt Görögország. Reggel 9 óra 27 perckor hatalmas összegű, 267 milliárd eurós utalás érkezett a görög állam bankszámlájára. A pénzt egy ismeretlen küldte, a feladó személyét mostanáig nem sikerült kideríteni. Az utalás közleményében csak annyi szerepelt: államadósságra. Ennyi pénzből ki tudják fizetni a görögök az évek óta maguk előtt görgetett adósságukat. Sőt, a pénzből még újabb jóléti intézkedésekre is futja majd.

A görög pénzügyminisztériumban rendkívüli válságtanácskozásra ültek össze tegnap délután, ahol indulatos vita bontakozott ki arról, hogy a váratlanul jött pénzt az államadósság kifizetésére fordítsák vagy inkább adócsökkentésre és a szociális ellátórendszer megerősítésére. Végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy mindkettőre.

Görögország kora este jelentette be, hogy a pénzből kifizeti államadósságát, valamint egy új gazdaságfejlesztő csomagot is bemutattak, amit az államadósságra költött pénzen felüli összegből fognak finanszírozni. A csomag részeként megszüntetik az adókat, és munkaszüneti nappá nyilvánítják a csütörtöki és a pénteki napot. A háromnapos munkahetet már hónapok óta egyre növekvő tömeg követelte az egyre inkább rendszeressé váló tüntetéseken, miután a Sziriza választása programjának is fontos eleme volt.

A hírek hatására a görög tőzsde rég nem látott emelkedésnek indult. A tőzsdeindex mintegy 20 százalékpontos emelkedést produkált a nap folyamán, a vezető részvények mindegyike erősödött.
A váratlanul jött gigászi összeg a görög gazdaságot általánosságban is fellendítheti. A hírek hatására a közgazdászok többsége átértékelte eddigi előrejelzéseit, és a konszenzus szerint a görögök a GDP 8–10 százalékos bővülésével számolnak az idei évre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy egyelőre nem érkezett meg hozzájuk a pénz.

A görög miniszterelnök már egy kora esti televíziós interjújában rámutatott, hogy amennyiben Európa nem képes lépést tartani a görögök diktálta sebességgel, ez esetben országa kénytelen lesz elhagyni az euróövezetet, ami hosszabb távon az Európai Unióból való kilépéssel is járhat.

A görög pénzügyminisztérium nem cáfolta azokat a híreket, miszerint már meg is kezdték egy esetleges jövőben létrehozandó drahmazóna részleteinek kidolgozását.

Sokak szerint a pénz a legjobbkor jött, a gazdasági minisztériumból kiszivárgó információk szerint az elmúlt hetekben Görögország már arra készült, hogy az életszínvonal zuhanását megfékezendő az ország november közepétől mély álomba merül áprilisig.

A döntéstől nemcsak a lakossági megtakarítások növekedését, hanem hatalma megőrzését is remélte a Sziriza. Az előre hozott választások ezért tavaszra csúsztak volna, ám szerencsére ez a veszély most már nem fenyeget.