Magyarországon beszélnek a legjobban magyarul

magyarulfeat2

Senkit ne tévesszen meg az a múlt héten megjelent felmérés, amely szerint mi, magyarok beszélünk a legkevesebben angolul. Vigyázni kell az ilyen kimutatásokkal, mert ok nélkül okozhat szomorúságot az embereknek, és azt a látszatot keltheti, hogy a magyarok ennyire tanulatlanok.

Tény, angolul tényleg nem nagyon tudunk. De szégyenkezésre semmi okunk! Ha a megfelelő statisztikát nézzük, rögtön szembe tűnik hazánk vitathatatlan kulturális fölénye. A népességszámhoz viszonyítva továbbra is Magyarországon értenek a legtöbben magyarul.

magyarulbeszelokaranyaMagyarország 98 százalékos eredményét meg sem közelítik az azt követő országok, Romániában legfeljebb 12 százalék, Szlovákiában 9 százalék beszél magyarul. Az elmúlt években Anglia tudott kicsit erősíteni, itt jelenleg a népesség 3 százaléka tud magyarul.

A kormány már jelezte, hogy továbbra is kész minden szükséges segítséget megadni az elmaradottabb országoknak a magyar nyelvoktatás fellendítéséhez. A kormány eltökéltségét mi sem mutatja jobban, mint hogy félmillió önkéntes közmagyartanárt már ki is küldtünk az elmúlt években Nyugat-Európába.