Elfeledett nagyvárosi állatfajták

allatokfeat

Alig ismerjük őket, pedig nap mint nap velünk élnek. Ők figyelik csüggedt árnyékunk, miután lekéstük a metrót.  Ők ülnek a busznak azon a részén, ahová nem néztünk oda. Kikandikálnak luxushotelek függönyei mögül.

Lókutya

Hol van már az az idő, mikor még hatalmas lókutya falkák szelték át városainkat? Mikor fognak újra lókutyák szökellni a kőbányai lejtők oldalán?

lokutya

Perui lókutya ívási időszakban

A genetika hajnalán, a lómedve és a réti kutya keresztezéséből kihalással kialakult fajt kezdetben közlekedés-irányításra használtak. De a gépesítés előrehaladtával ők is feleslegessé váltak, mint ahogy sárkányokra sem volt szükségünk, miután kitaláltuk a repülőt.

Más lókutyája szerencsét hoz, tartják.

Aszfaltvakond

Különös ismertetőjele, hogy nagyon aranyosan kutat élelem után az úttest alatt.

Az aszfaltvakondok gazdasági jelentősége is kiemelkedő. Kevesen tudják, de az első metróalagutat még részben ők ásták ki. Napjainkban kátyúk készítésére használják, egy megfelelően felkészített aszfaltvakond akár napi öt kátyú kiásására is alkalmas lehet.

av

Jellegzetes asztfaltvakond nyomok a Csömöri úton

Plajd

A nagyvárosok csatornáinak büszke lakói a Plajdok. (Városi plajd, plajdplajd)

A plajd akkor keletkezik, ha devizahiteles vagy Provident-ügyfél elbújdosik a városszéli erdőségekben, úgy hogy 7 éven keresztül senki sem pillatja meg. Ekkor a 8. évben bőre megnyúlik, csontjai elvizenyősödnek, fekete füstöt ereget magából, és Plajddá alakul. A Plajdhoz alakuláshoz pénz is kell, ezért olyan is előfordul, hogy kénytelen az illető még évekig preplajd állapotba maradni, illetve amíg nem gyűjt elég pénzt.

 

Tlom

Magyarországon, de Európa nagy részén is minden lakásban megtalálható ez a félelmetes, de szerencsére láthatatlan élőlény.

A kifejlett Tlom 3 méteresre is megnő, véletlenül szaporodik és gyakorlatilag lehetetlen kiírtani onnan, ahol már egyszer felütötte a fejét.

A Tlomkutatás jelenleg még gyerekcipőben jár, aminek a legfőbb oka, hogy a lényeket egyelőre sehogyan sem tudjuk érzékelni, teljesen átlátszóak, hangot nem adna ki, és dimenziótorzulásuk miatt az emberek képtelenek fizikai kontaktusba kerülni velük. Emiatt jelenleg azt sem tudjuk eldönteni, hogy állatról vagy pedig emberről van szó.

elom  

Tlom-fertőzte nappali Dél-Angliában.