Újabb autós temetőt találtak Magyarországon

autostemetofeat

Autós temető romjait tárták fel régészek Budaörs határában. Egy éven belül ez már a negyedik olyan sírkert Pest megyében, ahol autókat is találnak.

A felfedezés megmutatta, hogy nemcsak most, hanem már három éve, vagy akár talán még régebben is létezett a környéken az autós temetkezés szokása.

autostemeto1
Elhanyagolt autós temető Bolíviában, 2013

A most feltárt lelőhelyre katizó fiatalok bukkantak rá egy réten, mobilinternetezés közben. A temetőben a régészek több száz ember és autó sírját fedezték fel. A sírok nagy része 2011 utánról való, mikor a szokás tömegesen elterjedt. Az új őrület lényege, mint közismert, hogy ahogy egykoron a lovaikat, úgy ma az autóikat temettetik a sírba maguk mellé az emberek.

A régészek meglepetésére mintegy 10 méter mélyről, az 5/B rétegből olyan kocsik is előkerültek, amelyek az első vizsgálatok alapján XII. századinak tűnnek. Ha a leletek valóban 800 évesnek bizonyulnak, úgy a budaörsi lehet az eddig ismert legősibb autós temető a Földön.

Az autós temető közelében a hozzá tartozó autós kápolnát is megtalálták és teljesen rekonstruálták. Az épületben található kuplungosoltár a világ egyik első épen maradt kultikus célra átalakított sebességváltója. Már több nemzetközi régészcsoport folyamodott ásatási engedélyért a lelet feltárása óta.

autós temető

A budaörsi autós temető, a helyreállított romantikus-kolonizáló stílusú autós kápolnával

Az eddig feltártak alapján bizonyítható lehet az eddig csak maroknyi kutató által képviselt elmélet a XII. századi kocsis temetkezésről. A pogány autókultusz elmélet szerint Jómotor Zúgásának leszármazottai évszázadokkal a kereszténység felvétele után is megtartották hagyományaikat, és autójukkal együtt temetkeztek.

Jómotor Zúgása a legenda szerint száz napig kalandozott egy tanknyi üzemanyaggal. Másik híres utód a IV. Béla által sokat üldözött Nagybenzinffy Miklós János, akinek a krónikások olyan misztikus képességeket tulajdonítottak, hogy például nem jelezte a traffipax.

RÉGÉSZkész
Régészek kutatnak egy coloradói autós temetkezési helyen. Az elszaporodott medvekutyák miatt lassan halad a munka

A jelenkorból feltárt sírokban már alig fellelhető az ősi, 2011-ben még általános misztikus áhítat, állítják a régészek. A szokás mostanra trenddé vált, és csak a pénztárca szab határt az extrém elképzeléseknek.

A kezdeti csekély érdeklődés után akkor kezdett el igazán szárnyalni a piac, amikor a mennyország kapuját kiszélesítették annyira, hogy a nagyobb járművek, Jeepek, buszok is gond nélkül beférjenek rajta.

A hektikus benzinárak ellenére is nőhet a kereslet, mint ahogy a Kutyostat most nyilvánosságra hozott, 40 évesnél idősebbek körében végzett felmérése bizonyítja. Az eredmény rámutat a miniszterelnökös temetés iránti elemi igényre is.

ön mit temetne maga mellé

Egy felmérés szerint a megvalósíthatónak tűnő lehetőségek közül az autó a legnépszerűbb

olajárak alakulása

Kutyostat: Hektikusan változnak az olajárak a mennyországban. Kádár János halálakor a mélybe zuhantak, a Dallas férfiszereplőinek halálát követően meredeken felfelé mozdultak el az árak

A megkérdezettek szerint az autós temetkezés hasznos lehet, ha a túlvilágon mégiscsak van élet. Bíznak abban, hogy autóval  gyorsabban jutnak a túlvilágra, és az ottani távolságokat is könnyebben megteszik.

Blank Newspaper with white background

Másrészt a Szent Péterrel való tárgyalásnál is helyzeti előnyt jelenthet az autó.

szentpéter

Autós temetkezést népszerűsítő plakát a XXI. század elejéről

Az illetékes állami szervek bejelentették, hogy a közeljövőben szakítanak az eddigi liberális gyakorlattal, miszerint eddig úgy tettek, mintha nem létezne a probléma. Éppen ideje lesz, hiszen a feketepiac már évek óta borsos áron kínálja a kapcsolódó szolgáltatásokat, az egyelőre szabályozás nélküli ágazatban.

temessemagamelle
Kormányközeli illegális citylight az V. kerületben

A most megtalált budaörsi autós temető újabb lendületet adhat az autós temetkezés elterjedésének, immáron vidéken is.

És talán abban is segíthet, hogy rajta keresztül egy kicsit jobban megérthessük múltunkat, jelenünket és jövőnket.