Elmaradt tegnap az időjárás Moszkvában

moszkva2 copy
Az érdeklődés hiányával magyarázzák a szakemberek, hogy tegnap Moszkvában nem volt időjárás. A hőmérséklet, a légnyomás és a páratartalom mérhetetlen volt, az égen nem voltak felhők, ám mégsem sütött a nap. Az orosz Időjárásügyi Minisztérium a nap folyamán szűk szavú közleményében tagadta, hogy mindez kapcsolatban állna bármivel, amihez bárkinek köze van.
A városban nem állt meg az élet, a lakosok már megszokhatták a hasonló eseteket, Moszkvában már többször is volt részleges időjárás-kimaradás, tavaly tavasszal például heteken keresztül a hőmérsékletet nem sikerült megmérni, nyáron pedig a légnyomás nem létezett, ám olyan eddig még nem fordult elő, hogy a teljes időjárás szüneteljen.
Az orosz tudósok még nem értik pontosan a jelenséget, de feltételezik hogy az országon időnként rajtaütő bődületes közöny rengethette meg az időjárást, az hogy egész egyszerűen senkit nem érdekelt hogy milyen idő lesz.

hollow-man-on-sidewalk-optical-illusion

 

Folytatjuk a kutatásokat, igen fontos hogy jobban megismerhessük a jelenséget, hogy legközelebb időben értesíthessük a turistákat.

-nyilatkozta a kutatócsoport vezetője. Az időjárás-szünetek nagyon izgatják ugyanis a nyugati látogatókat, különösen az angolokat, akik tavasszal tömegével utaztak az orosz fővárosba, hogy ne tudják megmérni a hőmérsékletet. Az időjárás-szünet-turizmus tavaly az orosz GDP mintegy 14%-át tette ki.

 

OROSZGDP

Más kutatók amellett érvelnek, hogy időjárásra egyáltalán nincs is szükség, enélkül a zavaró tényező nélkül sokkal kiszámíthatóbb és biztonságosabb lenne az életünk. Szemléletes példa erre, hogy ha nem lenne időjárás, akkor a pillangó hiába rezgetné meg a szárnyait Tokyoban, az égadta világon semmi sem történne New Yorkban. Az időjárás feltételezhetően az ókori Görögországban alakult ki először, legkorábban az ismeretlen görög filozófus Idojaras (időjárász) említi önéletrajzi irataiban. A középkorban Európában széles körben bevezették,  majd a gyarmatosítás dicső zászlaja elterjesztette szerte a világon. A leghevesebb ellenállással – érthető okokból – a Szahara népeivel szemben találta magát, Szudánban mai napig véres a föld, emlékeztetőül a ’70-es évek időjárás-lázadásaira.
moszkva2 copy
Nem érdekli semmi.