Közmunkás-életpályamodell

kozmunkafeat

Elkészült az új magyar közmunkás-életpályamodell. Végre sikerült egy olyan keretrendszert kidolgozni, amely egész életükön át felkarolja és támogatja a közmunkásokat, és választ nyújt az útjuk során felmerülő legtöbb problémára.

A legfontosabb újítás, hogy mostantól a közmunka, a közmunkáslét öröklődik, és egész életen át tart majd. A közmunkásságot bármelyik szülőtől örökölhetjük,  elég, ha egyikük dolgozott legalább 3 hónapot ilyen formában. A társadalmi mobilitás csatornáit azért nem zárják el teljesen, a közmunkás megválthatja magát, ha legalább 1 milliárd forintos alaptőkével vállalkozást alapít,  s így kikerülhet ebből a státuszból.

napocska

A modell alapvetése a szorgos, munkával eltöltött életre nevelés, ezért a közmunkásgyerekek oktatását megpróbálták minimálisra visszaszorítani. Az általános iskola első négy évfolyamát kell csak elvégezniük, eddigre megtanulják a feltétlenül szükséges meteorológiai jelek ismeretét, amiből a negyedik osztály végén vizsgát kell tenniük. És így ötödiktől már játékos gyerekmunkával készülhetnek fel az életre.

18-tól 25 éves korukig önkéntes közmunkán vehetnek részt kötelezően választhatóan. A kötelező önkéntes közmunkáért természetesen nem jár fizetés,  pont ez a lényege, hogy a fiatalok megkedveljék a munkát, és önmagában azért  dolgozzanak, ne a pénzért, amit kapnának érte. Pénzért bárki tud dolgozni, egy közmunkásnak ennél többre kell képesnek lennie. (Hasonló programokat egyébként építési vállalkozóknak is szerveznek majd.)

25 és 35 éves kor között Nyugat-Európában végeznek majd közmunkát gyakorlatként. A külföldi munka előnyeit szinte a végtelenségig sorolhatnánk. Világot látnak. Viszik az ország jó hírét. A külföldi közmunka tanulásnak számít, ezért még nem jár fizetés, de ez nem jelent majd problémát, hiszen a közmunka mellett nyugodtan vállalhatnak jó pénzért mellékállást, ha már úgyis ott vannak.

35 éves korára teljes értékű közmunkássá válik az illető, ezért ekkor haza kell költöznie Magyarországra, és itt öt éven át hagyományos közmunkásként dolgozhat, és megilleti őt a közmunkásoknak járó összes juttatás. Ebben az aktív-teremtő szakaszban a korábban megszokott tevékenységekkel szemben olyan új foglalkoztatási formák közül választhatnak még a legkisebb települések közmunkásai is, mint a közgyed, a kormány érdekében végzett suttogó propaganda vagy a kézi mikroelektronikai üzem.

40 éves korukra sajnos kiöregednek, ezért ettől a kortól rokkantnyugdíjas közmunkásnak számítanak majd, dolgozni ugyanúgy kell továbbra is, de csak rokkantnyugdíjat utal az állam.

A következő részben annak járunk utána, milyen új munkahelyeket hoz létre az állam, hogy ennyi embernek értelmes munkát tudjon adni. Ellátogatunk többek közt a világ egyetlen kézi CD-író üzemébe, és megnézzük, miként zajlik Somogyban a parlagfű-telepítési program.

kozmunkasokcdtcsinalnak

 100% hand made. Mára sikerült 4 méter alá szorítani a kézzel gyártott magyar CD átmérőjét a dombóvári gyárban.

Folytatjuk!