Hódokat dolgoztat a Nike Afrikában

gyar

Rájár a rúd a gyermekmunkásai és béna logója miatt már amúgy is megtépázott hírnevű világcégre. Az újabb botrány akkor robbant ki, mikor Szomáliában egy járőrözés-fosztogatás-falufelgyújtogatás során illegálisan működő Nike textilüzemre bukkantak az országot jelenleg kormányzó Demokratikus Szeretet Fasiszta Uniójának gerillái. A fél országot kiírtó gerillák is teljesen megrökönyödtek mikor meglátták, hogy a gyárban a megszokott gyermekmunkások mellett hódok is dolgoznak. A szabadcsapatok parancsnoka a hódoktól elszedte mindenüket, majd értesítette a sajtót.

nike_sweatshop1

A Nike cég egyik reklámja. Szenvtelen kommunikáció.

Az ügyben vizsgálatot rendelt el több környezetvédelmi szervezet. Az elkészített tanulmány lesújtó képet vázol fel az állatok sorsáról. Mint kiderült, a kis lények egy svéd segélycsomaggal kerültek országban, az északi szülők küldték az afrikai kisgyerekeknek őket, hogy azok játszhassanak velük. Az egyelőre nem tisztázott, hogy miként kerültek a Nike gyárába.

A hódokat kikötözve dolgoztatták futószalag mellett, feladatuk az volt, hogy a logó körvonalát belerágják a cipőkbe. A vízhez szokott állatok apró vödrökben ücsörögtek naphosszat, volt olyan nap, mikor 26-27 órát is kellett dolgozniuk. Az ellenőröket különösen feldühítette, hogy az állatkák közt pár hónapos gyermek hódok is voltak.

Azt sem engedték meg nekik, hogy szakszervezeteket hozzanak létre, és amelyek sztrájkolni próbáltak, azokat egész egyszerűen megették. Az állatkák napi 2 dolláros fizetést kaptak, amivel különben sem tudtak mit kezdeni, mert nem tudnak kérni a boltban, és bolt sincs, de ha lenne se árulnának kérget.

A világcég vélhetően azt használta ki, hogy az Afrika szarván fekvő országban jelenleg teljes a káosz. A hatalmon levő Demokratikus Szeretet Fasiszta Uniója véres harcok árán vette át tavaly a hatalmat az Angyali Béke Köztársasági Kommunista Őrezredtől. A békekötéssel kezdődő népirtás a mai napig tart, mert az Angyali Béke Köztársasági Kommunista Őrezred továbbra is kifogásolja, hogy a támogatói által lakott falvak környékéről a Demokratikus Szeretet Fasiszta Uniójának katonái elszállították a talaj felső 6 méteres rétegét.

islam_terrorist_kidnappers-thumb
A kormány és egy külföldi vendég.

A Nike nem érti, hogy mi a probléma. A kiadott sajtóanyag szerint:

Egy tökéletes világban természetesen nem foglalkoztatnánk hódokat. De a világ gonosz. Mi sem örülünk neki, hogy nincs valami normális faj, ami gyorsabban ki tudna rágni egy egyszerű pipamintát. Az állatmunka jó, benne van a Bibliában is, keressék csak meg!

A hódok eszmei értéke egyenként 50 000 Ft, így a multinacionális vállalatot akár milliós nagyságrendű büntetés megfizetésére is kötelezhetik.

A Nike Magyarország sajtószóvivője közölte, hogy:

Hódmezővásárhelyen működő gyárunkban sosem fordulhatna elő ilyesmi, meg úgyis nemsoká bezárjuk, költözünk Kínába, nem, nem a mosómedvék miatt.

dokumentumok
perdöntő bizonyítékok