Feketekőszén-bánya épülhet az Alföldön

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Úgy tűnik, hogy hosszú, elfecsérelt évek után az állam végre ismét törődik a bányászattal és a patafizikával. Állami pénzből, jelentős európai uniós források bevonásával épülhet meg ugyanis az új feketekőszén-bánya Szegedtől nem messze, a sötétedés után ugató kutyáiról elhíresült Szőreg település határában.
Mivel a környéken nemhogy hegy vagy bukkanó, de fekvőrendőr sincsen, ezért hogy a szénkitermelés beindulhasson, mindenekelőtt szükséges elkészíteni a szénnel teli dombot.
MINOLTA DIGITAL CAMERA
Szőreg
Ez a modern, költséghatékony  bányászati módszer nem teljesen új keletű. Kínában, a visszafordított folyó partján is épültek már hasonló szénbányák a Földrajzi Forradalom idején. A szaktárca vélekedése szerint nálunk egy ilyen bánya – a fejlettebb gépeknek és a nagyobb szakértelemnek köszönhetően – akár sokkal kisebb emberveszteség árán is elkészíthető.
A zöldmezős beruházás keretein belül először hatalmas mennyiségű szenet szállítanak a helyszínre, ez a folyamat egyik legköltségesebb és legmunkaigényesebb része, valószínűleg évekig fog tartani, míg teherautókkal odaviszik a több ezer mázsa szenet. Az építés második fázisában földdel, kövekkel, valamint építési törmelékkel borítják be a szénhalmot, ami szintén kényes feladat, fontos, hogy a szén sehol se látszódjék ki a föld alól. Miután ezzel elkészültek, tulajdonképpen készen is van a bánya, indulhat a munka, a szenet körülbelül ugyanannyi idő alatt szeretnék kiásni, mint amennyi időbe telt betemetni.
IMG_5971
Szőreg
A domb kivitelezésére kiírt pályázatot a 70 Ft-os alaptőkével bejegyzett Első Magyar Bányaépítő Konzorcium nyerte meg. A kajmán-szigeteki cég képviselői hangsúlyozták, a munkálatokat bizonyosan időre befejezik, nem okozhat problémát, hogy a vállalat végső soron nem létezik.
A szokatlan beruházás ellen tiltakozott a Szőregi Ősnáci Rend, melynek tagjai attól tartanak, hogy esetleg külföldi szén szennyezné be a magyar földet. A rend elnöke szerint

“Nem hagyjuk, hogy valami idegen szenet hozzanak ide. Szent ugarunk nem keveredhet csak úgy holmi jött-ment földekkel, nem ezért követtük a csodaszarvast, baszod. És különben is, ha már szenet hoznak, akkor hozzanak inkább fehéret, ne feketét.”

Az ősnácik továbbá azt is kifogásolták, hogy a bánya alapkövének lerakására Fekete Pákót kérte fel a minisztérium.
cinege
Széncinege
A szénlelőhely létesítésével a hatalmas gazdasági haszon mellett az állam a környék munkáskultúrájának fellendülésére is számít. Ezért, hogy a jövőben a környékre áramló dolgozó tömegek szórakozási lehetőségeit megteremtsék, már most megkezdték Szőregen az új fb app és vicces csengőhang automaták kihelyezését. Az elmaradott térségben jelenleg csak rózsák és kutyák laknak, és a munkanélküliség visszataszító. A bánya mellé négycsillagos wellness hotelt (Hotel C) és élményfürdőt terveznek, amelyeket az elképzelések szerint egy 40 méter magas fallal választanak majd el a bányától.